x

   

Gyors teszt: tíz feladat

Kereszteződésben, kanyarodó útvonal!

Tapasztalat az elméleti oktatásban, de a forgalmi vizsgákon is, hogy a kanyarodó útvonalat jelző kereszteződésekben, különböző módon értékelik és értelmezik az irányváltoztatást, az irányjelzésre vonatkozó szabályokat. Idézzük a KRESZ 29.§ (2) bekezdésének ezzel kapcsolatos három mondatát:
"Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel a továbbhaladási irányról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet."

Néhányunknak azonban ez a KRESZ idézet sem ad kielégítő választ a kereszteződében kanyarodó jármű irányjelzésére vonatkozóan. Ezért is közöljük Kotra Károly tananyagfejlesztő tíz kereszteződését, döntsünk közösen, talán okosabbak leszünk!

Kérésünk tehát a Kedves Olvasókhoz!

Kattintsunk a következő ábrákra, oldjuk meg a gyors tesztet!

Ön a következő (1-10) kereszteződésekben a piros színű személygépkocsiban a zöld pályavonalon halad: jelzi-e szándékát az irányjelzővel? Kérjük, mind a tíz helyzetben válaszoljon! Igen vagy nem!

Az eredmények tárolásra kerülnek, személyes adatok nélkül!


1.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

2.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

3.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

4.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

5.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

6.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

7.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

8.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

9.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem

10.  Jelzi-e szándékát az irányjelzővel?
 a)  Igen
 b)  Nem